Ellit

Ellit onnittelee nimipäiväsankareita:

Soile, Soili, Soila

Joulukoristeita kävyistä

käpyaskarteluaLuonto tarjoaa meille runsaasti materiaalia joulukoristeaskarteluun. Useimmat ovat lapsena tai omien lastensa kanssa askarrelleet kävyistä tonttuja ja enkeleitä joulukuuseen ripustettaviksi.

Kävyissä riittää kuitenkin haastetta myös isommille askartelijoille. Materiaalin hankinnassakaan ei tarvitse lähteä kovin kauas, yleensä riittää kun kävelee lähimmän ison männyn tai kuusen luo ja poimii maahan pudonneet kävyt mukaansa.

suomupalloKäpy on luonnonmateriaali, joka muuttaa muotoaan ilmankosteuden mukaan. Kuivassa paikassa käpysuomut aukeavat ja kosteammassa ne menevät kiinni. Askartelua varten kävyt pitää ottaa etukäteen sisälle kuivumaan. Kuivaan ja lämpöiseen paikkaan sijoitetut kävyt aukaisevat suomunsa jo muutamassa päivässä. Männyn- ja kuusenkäpyjen lisäksi askartelussa voidaan käyttää myös muita käpyjä, kuten esimerkiksi lehtikuusen ja lepän käpyjä. Erityisen näyttäviä ovat sembramännyn kävyt.

Askartelussa käpyjä voidaan käyttää yksittäin tai isompana massana. Hieman työläämpi tapa on irrottaa ja käyttää pelkkiä käpysuomuja. Käpysuomuja voidaan liimata limittäin esimerkiksi pallon tai kranssipohjan pinnalle. Näin voidaan uudistaa esimerkiksi vanhat joulukuusenpallot.

käpykartioLiimaamalla käpyjä vieriviereen kartioiden ja pallojen päälle saadaan somia pikkupuita ja käpypalloja. Parasta materiaalia näihin töihin ovat pienet, tasakokoiset männynkävyt. Askartelukaupat myyvät styroksista valmistettuja aihioita, mutta aihiot voi aivan hyvin tehdä myös kierrätysmateriaalista. Esimerkiksi käpypallon pohja syntyy helposti ruttaamalla muutama sanomalehden sivu tiukasti käsissä ja kiertämällä ympärille hieman maalarinteippiä varmistamaan pallon kasassa pysyminen. Aihiot voidaan maalata ruskeaksi ennen käpyjen liimausta tai käyttää käpyjen välissä täytemateriaalina esimerkiksi meriheinää tai sisalkuitua. Maalauksen ja täytemateriaalin on tarkoitus estää aihion tai taustapahvin näkyminen käpyjen välistä.

Käpyjen luonnollinen väri on rauhallisen ruskea ja se toimii hyvänä taustana erilaisille koristeille. Kävyt ja käpykoristeet voi myös maalata spraymaalilla, jolloin niiden tyyli muuttuu täysin erilaiseksi.

Miltä kuulostaisi vaikkapa hopeinen käpypallo pienillä prismoilla ja valoilla koristeltuna? Huurteisia käpyjä saadaan kastelemalla käpysuomujen päät ensin liimaan ja sitten suolaan tai tekolumihiutaleisiin.

Sydänkoriste männynkävyistä

Askartele yksi käpysydän esimerkiksi ovikoristeeksi tai tee muutama samanlainen ja sijoita ne seinälle isommaksi kokonaisuudeksi. Käpysydän on myös mukava ja kestävä joulutuliainen vaikka perinteisen joulukukan sijaan annettavaksi.

ohjekuvaTarvikkeet: männynkäpyjä, pala tukevaa pahvia, jäykkää rautalankaa, meriheinää tai sisalkuitua, kuumaliimapistooli ja leikkaavat pihdit sekä koristeita makusi mukaan.

Työjärjestys:

1. Piirrä pahville iso sydän. Jos käytät vaaleaa pahvia, maalaa pahvi ruskeaksi ennen käpyjen liimausta. Leikkaa sydän irti.

2. Vahvista tulevia sydämen kiinnityskohtia liimaamalla taakse pienet pahvipalat. Jos käytät ohutta pahvia, tee sydämestä kokonaan kaksinkertainen.

3. Paina sydämen yläkaariin noin 1½ cm päähän reunasta reiät esimerkiksi sukkapuikolla.

4. Katkaise rautalangasta noin 35 cm pituinen pala ja taita se kaarelle. Taivuta rautalangan päihin pienet kiemurat.

5. Katkaise rautalangasta kaksi noin 7 cm mittaista pätkää. Pujota pätkä sydämeen tehdystä reiästä läpi ja taita se umpinaiseksi lenkiksi. Kiinnitä toinen pätkä samoin.

6. Pujota pitkä ripustusrautalanka lenkkeihin.

7. Aloita käpyjen kiinnittäminen keskeltä sydämen yläosasta. Liimaa kävyt aivan pahvin reunaan. Poista tarvittaessa pihdeillä kävyn pohjassa oleva "kara". Liimaa seuraava käpy aivan edellisen viereen.

8. Kun olet saanut sydämen yläosan reunat valmiiksi, asettele hieman meriheinää tai sisalkuitua käpyjen sisäpuolelle estämään pahvin näkymistä ja jatka käpyjen kiinnittämistä.

9. Sovita käpyjä ennen liimaamista tiivisti toistensa lomaan. Lisää aina välillä meriheinää tai sisalkuitua. Jatka näin kohti sydämen kärkeä kunnes koko pahvi on peitetty kävyillä. Käytä tarvittaessa erikokoisia käpyjä. Voit myös "kaventaa" käpyjä katkaisemalla osan alimmaisista käpysuomuista.

10. Liimaa valmiin sydämen reunaan vielä hieman meriheinää tai sisalkuitua, niin ettei pahvin reuna näy.

11. Koristele sydän. Hentoa kimallusta saat kun kiedot ohutta spiraalilankaa sydämen ympärille. Lanka toimii samalla käpyjen lisätukena ja lankojen alle on helppo sujauttaa esimerkiksi kanelitankoja. Pienemmät koristeet voit kiinnittää käpyihin kuumaliimalla. Halutessasi voit tiputtaa käpyjen päälle myös muutaman tipan tuoksuöljyä.

12. Ripusta koriste kuivaan sisätilaan.

Teksti, kuvat ja kuvien käpyaskartelut: Anne Willman

 

Kuvagalleria

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

Joulukeskusteluissa

Kotilieden joulupuuhaa