Ellit

Ellit onnittelee nimipäiväsankareita:

Soile, Soili, Soila

Uusi kissaeläinlaji löytyi Borneolta ja Sumatralta

Borneon ja Sumatran saarilla elävä puuleopardi on kokonaan uusi kissalaji. Aiemmin tämän sademetsien salaperäisen asukin luultiin olevan samaa lajia kuin Kaakkois-Aasian mantereella elävä puuleopardi. Uutiset uudesta kissaeläinlajista saatiin vain muutama viikko sen jälkeen, kun WWF:n raportti osoitti, että Borneon saarelta on viimeksi kuluneen vuoden aikana löytynyt 52 uutta kasvi- ja eläinlajia.

Uusi kissaeläinlaji löytyi Borneolta ja Sumatralta

WWF korostaa, että nämä tutkimustulokset osoittavat, miten elintärkeää on suojella tämän maailman kolmanneksi suurimman saaren elinympäristöt ja lajit.

Borneon sademetsät ovat ainutlaatuisia, ja kaikkea ainutlaatuisuutta ei vielä edes osata arvata, kuten uusien lajien löytyminen osoittaa. Se, että Borneon puuleopardi on oma lajinsa korostaa Borneon sademetsien pelastamisen tärkeyttä entisestään. Jos nykymeno jatkuu, Borneon sademetsät on hakattu vuoteen 2022 mennessä, ja niiden mukana on menetetty valtava määrä lajeja. Indonesiassa on 10 prosenttia maailman luonnon monimuotoisuudesta.

Yhdysvaltojen syöpäinstituutin tutkijat (US National Cancer Institute) sanovat, että geneettiset erot Borneon ja mantereen puuleopardien välillä ovat verrattavissa eroihin muiden suurten kissaeläinten kuten leijonan, tiikerin, leopardin, jaguaarin ja lumileopardin välillä. He uskovat, että Borneon puuleopardin populaatio irtosi mantereen populaatiosta 1,4 miljoonaa vuotta sitten. DNA-testit osoittavat noin 40 eroa lajien välillä.

Geneettisen tutkimuksen tuloksia tukee toinen erillinen tutkimus eri alueilla elävien puuleopardien eroista. Tutkimusta on tehty museoissa ja kokoelmissa olevien puuleopardin nahkojen turkin kuvioinneista ja väreistä.

Monia ulkoisiakin eroja

Borneon puuleopardin turkissa on pieniä pilven mallisia värimerkkejä ja pieniä selkeitä pisteitä pilven mallisten merkkien sisällä. Sen turkki on harmaampi ja tummempi kuin serkullaan mantereella, ja sen selässä on kaksikertainen raita. Mantereella elävillä puuleopardeilla on suurempia pilven mallisia merkkejä turkissa, ja niissä olevat pisteet ovat haaleita. Ne ovat vaaleampia ja usein punertavia. Selässä on vain osassa kohtaa kaksi viivaa.

Puuleopardi on Borneon suurin petoeläin. Se saattaa olla jopa pantterin kokoinen, ja sillä on ruumiin kokoonsa nähden pidemmät kulmahampaat kuin yhdelläkään toisella kissaeläimellä.

Puuleopardit viihtyvät tiheässä metsässä ja ne ovat hyvin herkkiä ihmisen aiheuttamalle häiriölle.

Puuleopardin suurin uhka on sen elinympäristön, Borneon sydämen sademetsien tuhoutuminen. Tämän "uuden" kissaeläimen pelastukseksi voi kuitenkin koitua Borneon alueen kolmen hallituksen – Malesian, Indonesian ja Brunein – solmima sopimus Borneon sydämen sademetsien suojelemiseksi ja kestäväksi käytöksi.

Borneon sademetsiä uhkaavat muun muassa palmuöljyplantaasit. WWF on mukana kestävää palmuöljyntuotantoa edistävässä RSPO-järjestelmässä, jossa palmuöljyplantaaseja ei esimerkiksi saa perustaa hakatuille arvokkaille sademetsäalueille. Jos palmuöljyn kysynnän kasvu eri puolilla maailmaa elintarviketeollisuuden ja biopolttoainetuotannon tarpeisiin saa jatkaa hallitsematonta kasvuaan, menetämme Borneon ainutlaatuiset sademetsät.

Katso WWF:n kuvanauhaa puuleopardista (MOV-tiedosto, 4.4 MB).

Liity sademetsän kummiksi.

Teksti: WWF
Kuva: WWF-US / Bruce W Bunton

 

3.4.2007 klo 0:01

Jätä kommentti

Kirjoita kommentti! (5 kommenttia)

petterinaamakalatussu (vierailija) 7.4.2007 17.39

kissa lihoiks

LUMILEOPARDI (vierailija) 8.4.2007 06.57

HEI HALOO-Sademesät on hakattu jo olemattomiin''.vie satoja vuosia niiden UUdelleen kasvatus.eläimet häviää.elinymp.Häviää.EI IHME JOS MEILLÄ EI
L
E kunnon pitkiä talvia',kesät liian kuumat 'vert.-60.-70.-80.lukuja.TV.Huutaa KasvihuoneILMIÖISTÄ,Pitäiskö IHMETELLÄ,,,,.EI Muuta ku IHMISTEN HÖLÖMÖYTTÄ…Sitä saa mitä tilaa..

pilkunviilaaja (vierailija) 8.4.2007 19.05

Aika perusteellisesti kirjoitettu artikkeli, mutta please jättäkää pois lause:DNA-testit osoittavat noin 40 eroa lajien välillä. Tämä kun ei kerro mitään ihmisille jotka eivät molekyylievoluutioon ole perehtyneet. Eikä 40 vertaudu mihinkään, koska erot pitää suhteuttaa sekvensoidun aineiston määrään.

Duunarii (vierailija) 8.4.2007 20.48

Liekö kasvihuone ilmiö nyt kuitenkaan näin nopeata?
Älä lietso paniikkia, ajattele järkevästi.

Mustavalkoinen Kissa 10.5.2012 19.11

Toivottavasti sademetsä saadaan suojeltua ja tämä kissa ja muut metsän eläimet selviävät.

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Maalla
4 nroa 26 €

+ valitsemasi tilaajalahja

Tilaa lehti

 

 

Deko
4 kk 20 € + Lume-valaisin

Tilaa lehti

 

Kodin keskusteluissa