Ellit

Ellit onnittelee nimipäiväsankareita:

Iivari, Iivo

Retrosisustus – Koti 50-luvun tyyliin

Viimeistele 50-luvun tyyli yksityiskohdilla ja ajan tyyliin sopivalla keittiöllä. Deko vastaa lukijoiden kysymyksiin retrotyylistä.

Kvänumin Retro-keittio

Kvänumin Retro-keittiöön voi valita aitoja 50-luvun värisävyn, Creanno.

Remontoimme 50-luvun taloa ja haluaisimme ajan tyyliin sopivan keittiön. Mistä sellaisen voisi löytää?

Iskulla on uusi Linja-keittiömalli, joka on suunniteltu funktionalismin periaatteiden mukaisesti, mutta sopii oivallisesti myös 50-luvun tyyliin. Keittiössä on tyylille ominaisia yksityiskohtia, kuten puiset pitkät vetimet ja maustelokerikko. Myös Kvänumin Retro-keittiössä on aitoa 50-luvun tunnelmaa, joka syntyy puu- ja lankavetimistä, maustelokerikosta ja vinokaapeista. Kvänumia myy Creanno.

Keittiön voi teetättää myös puusepällä, jolloin saa varmasti haluamansa tyylisen ja tilan mittojen mukaan tehdyn keittiön. Ammattitaitoisia puuseppiä löytää Metsäkylän Navetan Osaaja-rekisteristä ja surffaamalla erilaisten yhdistysten ja yritysten sivuilla. Domus Classicalta voi tilata myös täyspuisen 50-luvun tyylisen keittiön, joka tehdään puusepäntyönä.

Linja-keittiö

Linja-keittiön yksityiskohdat ovat kauniita ja tarkoituksenmukaisia, kuten aikakauden ideologiaan kuuluu, Isku.

Mistä saa 50-luvun tyyliin sopivia ovenkahvoja, pistorasioita ja valokatkaisimia?

Aitoja 50-luvun sähkötarvikkeita myyvät mm. Porvoon Wanha Rautakauppa ja Rakennusapteekki Billnäsissä. Vanhat valokatkaisimet eivät ole CE-hyväksyttyjä, ja vain ammattilaiset saavat asentaa niitä vanhojen valokatkaisimien tilalle. Uusittuihin johdotuksiin ne eivät sovellu. Oheiset liikkeet myyvät myös uusia sähkötarvikkeita, jotka on valmistettu vanhan mallin mukaan mutta täyttävät nykyiset standardit.

Helakaupalla on hyvä valikoima 50-luvun tyylisiä ovenkahvoja ja heloja. Valikoimasta löytyy 50-luvun mitoituksella olevia lankavetimiä keittiönkaappeihin ja aikakaudelle tyypillisiä pukinsarvi-ovenkahvoja. Perinnemestari.fi-sivustolta löytyy lisää liikkeitä, jotka myyvät vanhoja tai vanhan tyylisiä heloja ja muita rakennustuotteita.

 Vanhoja pistorasioita

Vanhat pyöreänmalliset pistorasiat ja kytkimet viimeistelevät 50-luvun tyylin, hinta 8-21/kpl e, Porvoon Wanha Rautakauppa.

Sisustajan sanakirja: Vaneri

VaneriVaneri valmistetaan liimaamalla sorvattuja ohuita puuviiluja syysuunnaltaan ristikkäin. Yksittäisen viilun paksuus on 1,4-3,2 mm. Vanerityyppejä ovat koivu-, havu- ja sekavanerit, joista koivu on lujin. Vanerin erinomaisten lujuusominaisuuksien ja puumaisen ulkonäön vuoksi sitä käytetään paljon rakentamisessa, kuljetusvälineteollisuudessa ja sisustuksessa.

Teksti: Katri Keihäri ja Jenni Juurinen
Kuvat: Valmistajat

Deko 9/10

31.8.2010 klo 10:27

Jätä kommentti

Kirjoita kommentti! (2 kommenttia)

Aivan sairaan makeita tuollaiset vanhat sähkökytkimet. Oon just katellu monia paikkoja, niin joka paikassa tuntuu olevan sitä samaa Artekin valkosta kytkintä. Ainut poikkeus oikeestaan oli Sähköbitin verkkokauppa mistä löyty Renovan kytkimiä http://www.sahkobit.fi/verkkokauppa/sahkotarvike-haku.php?keywords=renova&x=0&y=0

PiiaH (vierailija) 24.7.2014 17.04

Huh, 1950-luvun tyylistä puhutaan ja kuvassa Linja-keittiömallissa on käytetty *lastulevyä*. Tiedoksi, että 1950-luvulla kyllä käytettiin erilaisia puulevyjä, jotka myös kestävät. Kannattaa pelastaa vaikka putkiremontin alta keittiökaappeja, joista saa hiomalla ja maalaamalla vielä hienot. Puusepälläkin voi teettää samanmallisia uusia.

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Deko
6 kk -50 % + lahja

Tilaa lehti

 

 

Maalla
4 nroa 26 €

+ valitsemasi tilaajalahja

Tilaa lehti

 

 

Deko
4 kk 20 € + Lume-valaisin

Tilaa lehti

 

Sisustuskeskusteluissa nyt