Anna & Ellit

FC Enkelit: Valkku ennustaa treenikesää

Enkeleiden kesä ei ole futispainotteinen. Omien kokemusteni perusteella voin vannoa, että kauden jälkeen tekee mieli harrastaa kaikkea muuta kuin lajia, jota on juuri tahkottu koko kausi. Futiksen EM-kisatkin täyttivät kesäkuun illat ja tv:tä tapittamalla on sisäistetty huipuilta taktiikoita, oikeaa liikkumista ja sijoittumista. Hidastuksissa Enkelit ovat tarkkailleet tukijalan ja potkaisevan jalan asentoja, toisin sanoen "Namuja, Komistuksia ja Herkkupeppuja". On siis hyvä välillä unohtaa jalkapallo, jotta innostus säilyy. Ainakin viikoksi. Ja siirtyä juoksemaan. Ja punnertamaan. Eikä Enkeli jätä paria sataa vatsalihasliikettäkään väliin.

Syö, juo, juokse!

FC Enkelit, blogi, smoothie, mansikka, mango, jugurtti, rahka, treenit, aamiainen

Urheilijan kesätreeni koostuu liikunnan lisäksi täysipainoisesta ravinnosta. Aamiaiseksi Enkeli saa raikkaan smoothien (luonnollisesti puolisot tukevat harrastusta valmistamalla vähintään aamiaisen).

Herkullinen ja terveellinen smoothie syntyy näistä raaka-aineista:

  • maustamaton jogurtti tai rahka
  • jäisiä mansikoita
  • jäisiä mangonpaloja
  • joku kuidunlähde esim. pellavansiemen, chia-siemen
  • maitoa tai appelsiinimehua
  • puolikas banaani.

Tämä lataa Enkelin päivän treeniin, valmentajan rakastamiin intervallijuoksuihin. Onneksi juuri julkaistu tieteellinen tutkimuskin tukee väitettä, että lyhytkestoinen, mutta rankka intervallirääkkäys on hyvästä. Ainakin kunnolle, nopeudelle, kolesterolille ja verenpaineelle. Lisäksi perheelliset Enkelit arvostavat intervallitreenien lyhyyttä: alle puolituntia - ja nopeuskestävyys sekä kunto kohentuvat! Tässä vaiheessa on syytä varoittaa ylikunnosta: Enkelit, ettehän vain treenaa liian usein! Syyskauden ensimmäinen koitos, UnelmaCuppi, on kuitenkin jo elokuussa.

FC Enkelit, Blogi, Niko Helle, intervallijuoksu, treenit, fitness

Ylienerginen ja -innokas Enkeli aloittaa vammojen ehkäisemiseksi intervallitreenit 10 minuutin alkulämmittelyllä. Samalla herätetään lihakset laulamaan ja saadaan alati hupeneva rasvaprosentti pelkäämään. Lämmittelyn jälkeen kroppa on valmis treeneihin.

"30-20-10" -treeni ja sen 3 vaihetta:

  • 30 sekuntia hitaahkoa juoksua
  • 20 sekuntia ripeää menoa
  • sitten 10 sekuntia kiidetään niin että lenkkarit suhisevat ja trikoot natisevat!

Voin jo valmentajan silmin nähdä miten Eye of the Tiger raikaa korvanapeissa ja mantrana toistuu "impossible is nothing".

Minuutin rääkin jälkeen nautitaan kahden minuutin tauosta, jolloin syke palaa - toivottavasti - alle 200:n ja näkökenttä selvenee ja siihen palautuu väritkin.

Treeniä jatketaan hymyssäsuin 3 - 5 kierrosta ja pari kertaa viikossa. Useimmat ehtivät juosta matalasykkeisen, tunnin mittaisen lenkinkin silloin tällöin.

Vatsalihasliikkeitä ja vettä

FC Enkelit, blogi, Niko Helle, valkku, vatsalihasliikkeet, treenit

Sitten ne kaksisataa vatsaa ja muutama punnerrus. Palloonkin voisi alkaa ottamaan pian uudelleen "tatsia", jottei opitut kanuunat, pujottelutaidot ja kantapääkikat unohdu. Pompottelua jalkaterillä, reisillä ja otsalla, pallon potkimista seinään ja siitä haltuunottoja kaikenlaisilla ruumiinosilla paitsi käsillä. Sitten täysvauhtista kuljetusta ja nopeita käännöksiä pallon kanssa. Helppoa ja kivaa kuin kesäinen makkaranpaisto.

Treenien jälkeen luonnollisesti proteiini- ja tärkkelyspitoista ruokaa, jotta palaudutaan kunnolla. Jokaisella aterialla pitää yhdistää hyvän rasvan ja hyvä proteiininlähde sekä kuitua. Kesällä pitää myös juoda. Vettä. Maustettua vettä, jos pelkkä hanavesi ei oikein uppoa. Ei tietenkään käymisteitse maustettua vettä. Treenin jälkeen on juotava paljon ja kun nestevarastot ovat täytetty vedellä, voi siirtyä terassille.

Kuuntele ja nauti!

Kaikista ohjeista huolimatta Enkeli kuuntelee ensisijaisesti omaa kehoaan ja treenaa sen mukaan mitä se kertoo. Pitää vaan muistaa, ettei ajaudu ylikuntoon, vaikka keho yrittääkin vietellä lenkille ja kuiskuttelee, miten tänään voitaisiin tehdä uusi pomputteluennätys…

FC Enkelit, blogi, valkkuValkku

3.7.2012 klo 11:00

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

FC Enkelit

FC Enkelit on Suunnittelutoimisto Taivaan naispuolisten työntekijöiden keväällä 2011 perustama futisjoukkue.

 

Pelaajien ikähaitari on 24–42 vuotta. Valtaosa joukkueen 26:sta pelaajasta aloitti harrastuksen täysin nollasta. Tämän tiistaisin päivittyvän blogin pitämiseen osallistuu pelaajista viisi. Oman näkökulmansa antavat valmentaja ja yhden pelaajan puoliso. FC Enkelit on elävä osoitus siitä, että peli ei ole koskaan menetetty.

 

Niko, Valkku

Valkku on mysteeri. Kukaan Enkeleistä ei tiedä, mikä saa tämän maratoonarina, triahltonistina ja suofutiksen MM-mitalistina tunnetun urheilullisen miehen rämpimään kerta toisensa jälkeen toteamaan joukkueensa silmiinpistävän epätasaisuuden: osa pärjäisi missä tahansa matseissa, osa ei juuri missään… Ääripäät onneksi tasoittavat toisiaan.

 

Isabella, Fashionista

Fashionista on esteetikko, jonka intohimona ovat muoti, vaatteet ja tyylikkyys – elämä kaikkinensa nautintona. Fashionistan mielestä futiskin on vähän niin kuin muotinäytös, jonka pääesiintyjiä ovat hän ja FC Enkelit. Hän tietää myös, ettei mikään pidä kuumia urheilijauroita katsomossa niin kuin tyylikäs sporttimimmi.

 

Teea, maalivahti, Sohvaperuna

Sohvaperuna on FC Enkelien maalivahti, joka valitsi pelipaikkansa minimoidakseen juoksemisen määrän uudessa harrastuksessa. Sohvaperunan koko elämäntyyli perustuu hengästymisen välttämiseen ja coolin olemuksen ylläpitämiseen.

 

Kaisa, Skeptikko

Skeptikko oli pelannut jalkapalloa viimeksi yläasteen liikuntatunnilla, kun hänet houkuteltiin täydentämään FC Enkelit -joukkuetta Salpausselkä Kuppiin Lahteen. Yksien ainokaisten treenien jälkeen Skeptikko huomasi jo pinkovansa Lahden Suurhallissa jalkapallon perässä ihmetellen, mitä kummaa oli päässyt tapahtumaan.

 

Mia & Kaisa, kapteeni ja kärkihyökkääjä, Himofutaajat

Kapu on Nainen Paikallaan, entinen huippu-urheilija ja maajoukkue-edustaja, joka on ottanut tehtäväkseen luotsata yli-ikäisen, innokkaan amatöörijoukkueensa futiksen saloihin. Kapteenin saatua houkutteleva työtarjous Tukholmasta, futiskonkariutta Enkeleissä edustaa Kaisa The First, Enkeleiden kärkihyökkääjä.

 

Janne, Puoliso

Puoliso on entinen aktiivinen jääkiekkoilija ja luonnonystävä, joka luuli ottaneensa vaimokseen itsensä vastakohdan – citybirdin, runotytön, jonka luontevin paikka on keskustakahvilassa kannettavan tietokoneen kanssa. Kymmenen avioliittovuoden ja kahden lapsen jälkeen käy ilmi, ettei rouvalla ole aikomustakaan vanheta arvokkaasti.