Anna & Ellit

Hiivaton dieetti – Tasapainota hiivan määrä elimistössä

Hiivasyndrooman käsite mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Tohtori William G. Crook kirjoitti siitä kirjassaan The Yeast Connection, joka sai myöhemmin jatkoa teoksista The Yeast Connection and Women (1998) ja Women's Health (2003).

Crookin teorian pohjana on oletus siitä, että hiivan liikatuotanto naisten elimistössä liittyy liian hiivapitoisten ruokien nauttimiseen. Liian hiivapitoinen elimistö aiheuttaa kroonisia terveysongelmia, mutta niitä voidaan välttää ja parantaa karttamalla ruokavaliossa hiivaa. Vähähiivaisen dieetin Crook nimesi Candida Dietiksi.

Candida albicans -hiivasienen liika nauttiminen aiheuttaa etenkin naisille Crookin teorian mukaan monia kroonisia sairauksia, kuten kroonista väsymystä, nenän sivuontelotulehdusta, ärtyneen suolen oireyhtymää, migreeniä ja PMS-oireita. Sairauksien oireet lievittyvät, jos ruoansulatuskanavassa vallitsee terveellisten bakteerien ja sienten tasapaino. Kyseinen tila saavutetaan väittämällä sellaisia ruokia, joiden oletetaan edistävän hiivasienen kasvua.

Miksi hiivaa on joskus elimistössä liikaa?

Hiivaongelmat alkavat kehittyä paksusuolessa, jonka suolistokuona on erinomainen alusta hiivan lisääntymiselle. Antibiootti- ja kortisonikuurit sekä jatkuva e-pillereiden käyttö ovat hiivalle altistavia tekijöitä. Jatkuva ja runsas sokerin ja valkojauhotuotteiden käyttö sekä ympäristömyrkyt edesauttavat hiivan kehittymistä. Altistajana voi olla myös huoneilman home.

Paksusuolesta hiiva voi levitä koko ruoansulatuskanavaan, suoliston limakalvon sisälle sekä verenkiertoon. Lisääntynyt hiivakasvusto tuottaa myrkyllisiä käymistuotteita kuten etanolia ja asetaldehydiä. Myrkyt pääsevät suoliston seinämän läpi verenkiertoon rasittaen maksan, haiman, muiden sisäelinten sekä hermoston toimintaa. Immuunipuolustus heikkenee ja seurauksena on koko kehon oireilua, tulehduksia, allergioita, yliherkkyyksiä ja kroonisia vaivoja. Hiivan liikakasvu on siis monien sairauksien äiti.

Hiiva elimistössä

  • Kasvaa koko ruoansulatuskanavassa ja vie elintilaa hyviltä suolistobakteereilta.
  • Voi tunkeutua suoliston limakalvon läpi ja siirtyä verenkiertoon.
  • Käyttää ravinnokseen hiilihydraatteja, varsinkin sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja.
  • Tuottaa myrkyllisiä käymistuotteita, kuten alkoholia ja asetaldehydiä, jolloin syntyy myös vatsaa turvottavia kaasuja.
  • Myrkylliset tuotteet imeytyvät suolistosta verenkiertoon rasittaen mm. maksaa, haimaa ja heikentäen immuunivastetta.
  • Voi johtaa suolen lisääntyneeseen läpäisevyyteen allergisoiville aineille ja voi haitata myös ravintoaineiden sulamista ja imeytymistä.
  • Ihminen voi allergisoitua suolistohiivoilleen, mikä voi ilmetä esim. ihottumana. Jos ihmisellä on liikaa hiivaa elimistössään, hänellä on usein merkittäviä ruoka-aineyliherkkyyksiä ja ravintoaineiden sekä vitamiinien puutostiloja (mm. B- vitamiinien puute).

Häädä hiiva! 

Dieettiä kannattaa noudattaa tarpeeksi pitkään, muutamista kuukausista jopa muutamiin vuosiin, jotta ylimääräinen hiiva todella poistuu elimistöstä.

Vältä seuraavia ruokia:

  • Sokeri ja sokeria sisältävät ravintoaineet
  • Makeiset
  • Valkoiset jauhot, riisi ja pasta
  • Valmisruoat
  • Etikka
  • Säilykkeet
  • Kuivatut hedelmät
  • Sokeroidut maitotaloustuotteet
  • Homejuusto
  • Sienet
  • Tyydytetyt rasvat
  • Hiivaa sisältävät ruoat, kuten leivät, maitotuotteet, valmismausteet, lihajalosteet, mallastuotteet, suurin osa hedelmistä ja edellisiltä aterioilta jäänyt ruoka (sillä siihen voi muodostua homesientä)
  • Alkoholipitoiset juomat, hedelmämehut, kahvi, kevytjuomat

Suosi näitä:

  • Vesi (vähintään kahdeksan lasia päivässä)
  • Jogurtti
  • Maitohappobakteerit
  • Kuitupitoiset ruoat, kuten vihannekset ja juurekset (raakana)
  • Marjat (erityisesti happamat)
  • Tuoreet hedelmät (mutta vain kohtuullisesti)
  • Hapanmaitotuotteet
  • Riisi-, soija- ja kookosmaito
  • Kana, kalkkuna, lammas, riista, luomuliha ja -munat
  • Merenantimet
  • Siemenet, pähkinät, linssit, herneet ja pavut
  • Idut, versot , merilevä
  • Soijatuotteet
  • Kylmäpuristetut kasviöljyt ja voi
  • Luonnonlääkkeet, kuten vihreä tee, valkosipuli, piihappogeeli, greipinsiemenuute
  • Makeutusaineena tulee käyttää esim. luonnonvaniljaa, maa-artisokkajauhetta, kookosta, steviaa tai carobia
  • Mausteena tulee käyttää yrttejä ja muita ruoansulatusta edistäviä elementtejä, kuten siankärsämöä, anista, fenkolia ja minttua 
20.6.2012 klo 6:00

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

SEURAA MEITÄ!

FacebookInstagramPinterestTwitterRSS

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kerran viikossa sähköpostiisi uusimmat artikkelimme, testimme ja kilpailumme.
 


 

YHTEISTYÖSSÄ

  • Voita Elivo-tuotepaketti!

  • Voita upea L'Oréal Paris -hiustuotepaketti!

  • Voita 100 € lahjakortti!

KESKUSTELUISSA