Anna & Ellit

pH-dieetti – Happo-emästasapaino kuntoon

Länsimaissa nykyään vallitseva kiireinen elämäntyyli ja ruokavalio aiheuttavat elimistön happamoitumista. Happamoituminen aiheuttaa pH-ajattelun mukaan liikalihavuutta, väsymystä, ruoansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä.

pH-tasapainoa tutkinut tohtori Robert O. Young pitää liikalihavuuden ja sairauksien syynä elimistön liiallista happamoitumista.

Hapan keho tuottaa bakteereja

Elimistön pH-tasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee välillä 1-14. Jos arvo on alle 7, neste on hapanta ja jos arvo on yli 7, neste on emäksistä. Tohtori Robert O. Youngin mukaan sairaudet eivät tule kehon ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Elimistömme ikään kuin maatuu elävältä. Sairauksia syntyy elimistömme happamoitumisen seurauksena niihin elimistömme osiin, joissa on perimämme geneettiset heikkoudet.

Youngin mukaan tähän rappeumaan tehoaa pH-dieetti, joka palauttaa elimistön ihanteelliseen, lievästi emäksiseen tilaan. Youngin mukaan veren oikea happamuus (pH 7,365) auttaa meitä pysymään terveinä ja parantumaan jo syntyneistä rappeutumista.

Kehon happamoituminen

Mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty, sitä enemmän se happamoittaa elimistöämme.

Kehoa happamoittavat esimerkiksi:

 • Liha
 • Maitotaloustuotteet ja kananmunat
 • Viljatuotteet
 • Korkean sokeripitoisuuden hedelmät
 • Etikkaa sisältävät ruoat
 • Hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat
 • Tuoremehut ja muut mehut
 • Kahvi, tee (musta ja vihreä)
 • Sokeri (myös intiaanisokeri) ja keinotekoiset makeutusaineet
 • Puhdistettu suola

Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi että lähdevesi) on yleensä hapanta. Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta eli maitohappoa.

Miten keho saadaan emäksisemmäksi?

Alkalisoivia eli emäksisöiviä ruoka-aineita ovat kasvikset, juurekset (ei peruna), avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, kvinoa, tattari, hirssi, speltti, osa siemenistä ja pähkinöistä ja osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksisöivän ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt, hyvä suola (esim. ruususuola tai kristallisuola) ja emäksinen vesi. Vettä voi emäksisöidä kotona siihen kehitetyillä suodatinlaitteilla.

Happamoitunut keho voidaan saattaa ihanteelliseen tilaan valitsemalla ruokavalioon pääasiassa emäksisöiviä ruokia, joita syödään mahdollisimman paljon raakana ja soseutettuna. Happoa tuottavia ruokia voi ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %. Kehon puhdistusvaiheessa pääpaino on emäksisöivissä ruoissa ja vedessä. Kun keho on tarpeeksi tervehtynyt, ruokavalioon voi ottaa mukaan joitakin happoa tuottavia ruokia.

Hei hei hapannaama!

Ennen pH-dieetin aloittamista kannattaa lukaista Robert O. Youngin kirja pH-tasapaino avuksi painonhallintaan - Tasapainota kehosi kemia, saavutat ihannepainosi. Kirjasta löytyy muun muassa taulukko, jossa kerrotaan eri ruoka-aineiden vaikutuksesta elimistön pH-tasapainoon. Kirjassa on myös ruokaohjeita sekä ohjeet puhdistuskuuriin, jota Young suosittelee ennen pH-dieetin aloittamista.

Dieetin aikana olisi suositeltavaa käyttää myös SuperGreens-jauhetta sekä Prime pH-tippoja. SuperGreens-jauhe on sekoitus oraita, kasviksia, lehtiä ja ituja, jotka alkalisoivat, energisoivat ja ravitsevat soluja samalla tasapainottaen elimistön pH:ta. SuperGreens-jauhe sekä Prime pH-tipat lisätään veteen (1l vettä laitetaan 1 tl SuperGreenia ja 10-15 tippaa Prime pH:ta).

Aluksi ateriointitottumuksiaan kannattaa muuttaa siten, että yli puolet lautasesta on salaattia ja vihanneksia (mielellään raakoja tai kevyesti höyrystettyjä) ja loppu lautasesta on kalaa, lihaa (mielellään kalkkunaa), papuja tai jotain kypsennettyä ruokaa. Perunat, riisi ja pasta kannattaa jättää kokonaan pois.

Vähennä ja jätä pikku hiljaa kokonaan pois myös nämä:

 • Maitotaloustuotteet (maito, piimä, jugurtti, juustot, rahka, voi yms.) ja kananmunat
 • Hiilihappoiset virvoitusjuomat ja kivennäisvedet sekä tuoremehut ja muut mehut - korvaa ne vedellä, joka on maustettu tuoreella sitruunamehulla.
 • Puurot, myslit ja leivät ovat elimistöä pahasti happamoittavia, joten niiden käyttöä kannattaa vähentää.  Ne vaihdetaan tattariin, hirssiin, kvinoaan ja spelttiin.
 • Keinotekoiset rasvat ja levitteet on hyvä vaihtaa kylmäpuristettuihin öljyihin, kuten pellavansiemen-, rypsi-, camelina-, hamppu- tai oliiviöljyyn.
 • Salaattikastikkeen voi vaihtaa hyvään öljyyn, sitruunamehuun ja ripaukseen ruusu- tai kristallisuolaa.
 • Etikkasäilykkeet ja etikkaiset mausteet on syytä jättää happamoittavina kokonaan pois ruokavaliosta.
 • Puhdistetut suolat, joita yleisesti käytetään kotitalouksissa ja elintarviketeollisuudessa, tulee vaihtaa ruusu- ja kristallisuolaan ja niitä voi käyttää ruokien maustamiseen.
 • Kahvi ja tee (sekä musta että vihreä)
 • Sokeri ja keinomakeutusaineet
 • Ruoan tuhoaminen liiallisella kypsentämisellä ja mikron käytöllä; kypsennetty ruoka happamoittaa elimistöä.

Suosi näitä:

 • Noin 4 litraa hyvää vettä päivässä: veden emäksisyyttä voi nostaa laittamalla 1 l vettä noin 1-2 tl ruokasoodaa tai hankkimalla vedensuodattimen.  
 • Lehtivihreää: kurkku, parsakaali, lehtikaali, persilja, lehtiselleri, salaatteja yms. Vihreistä kasviksista ja avokadoista voi tehdä esimerkiksi sosekeittoja tai salaatinkastikkeita tehosekoittimella. Niitä voi maustaa sitruunanmehulla, yrteillä, valkosipulilla, inkiväärillä, soijakastikkeella ja ruusu- tai kristallisuolalla.
 • Kylmäpuristettuja öljyjä
 • Suositeltavaa olisi myös käyttää SuperGreens-jauhetta ja Prime pH-tippoja, jotka tehostavat ruokavalion alkalisoivaa vaikutusta
 • Hyvää suolaa, kuten vuori- eli ruususuolaa

Dieetin plussat:

 • Ruokavalio sisältää paljon terveellisiä kasviksia ja kasviöljyjä.
 • Dieetissä suositaan puhdasta ja käsittelemätöntä, tuoretta ruokaa.

Dieetin miinukset:

 • Lääkäreiden mukaan dieetin taustalla ei ole todellista tieteellistä pohjaa: veren happamuus pysyy automaattisesti oikeana, koska elimistö tasaa itse ruoan happamuutta tai emäksisyyttä. Liika happamuus poistuu eritteiden mukana.
 • Dieetin noudattaminen on vaikeaa: siinä täytyy paastota ja totutella raakaravintoon.
 • Dieetti edellyttää myös tohtori Youngin omistaman yrityksen valmistamien lisäravinteiden ostamista sekä kalliiden keittiövälineiden, kuten vedenpuhdistimen, hankkimista.
 • Dieetti kieltää lähes kaikki perinteiseen länsimaiseen ruokavalioon kuuluvat raaka-aineet ja valmistustavat.
 • pH-ajatteluun kuuluu myös teettää elevän veren analyysi, joka maksaa n. 150 euroa.

Teksti: Pinja Kääriäinen

27.6.2012 klo 6:00

Jätä kommentti

Kirjoita kommentti! (31 kommenttia)

nainen58 (vierailija) 28.6.2012 18.41

Olipa todella hyvä artikkeli. Olen pitkälti samaa mieltä ja todennut myös käytännössä tämän. Itse olen jo syönyt useita paketteja Pascoe tabletteja, jotka auttavat elimistöä vähentämään happamuutta. Käytän lisäksi ruususuolaa ja pähkinöitä, marjoja ja siemeniä, kylmäpuristettuja öljyjä. Mutta kahvista en luovu. Veden sekaan puristan sitruunaa.

Nainen 53 (vierailija) 2.7.2012 08.21

Kuulosti todella mielenkiintoiselta.Tekisi mieli kokeilla.

Ikuinan laihduttaja (vierailija) 26.10.2012 20.24

Olen tiennyt tämän, mutta unohtanut. Nyt kun turvottaa, niin rupesin käyttämään tätä suositusta. Varsinkin jo tätä veden neutalisointia ja sitruunmehua.
Vihannesasiat ovat jotakuinkin suht¨koht¨ kohdallaan. Vähentelen näitä lajikkeita.

tyttö29 (vierailija) 1.11.2012 22.38

Varmaan ihan hyvää tekis, mut kohta'dieetin miinukset' pisti ajattelemaan josko kuitenkin olis rahastusta…

tyttö29 (vierailija) 1.11.2012 22.38

Varmaan ihan hyvää tekis, mut kohta'dieetin miinukset' pisti ajattelemaan josko kuitenkin olis rahastusta…

..joopa.. (vierailija) 3.11.2012 12.16

Mihinhän tuo sitruunamehun suositeltavuus perustuu..? Sitruunamehuhan on hyvinkin hapanta pH 2,4, esim mahahappo pH 2,0.. Eiköhän tämäkin dietti perustu ruokavalion rajoittamiseen sekä kalliisiin lisävalmisteisiin jotka psyykkaavat.. En tuomitse siis, mutta en myöskään ”usko” dieetin argumentteihin. Elimistö tasapainottaa myös liiallisen emäksisyyden verestä, joten dietti tuskin muuttaa elimistön pH:ta mihinkään. Eriasia tietysti jos on vaikka munuaisissa vikaa, jolloin elimistön oma happo-emäs-taspainon säätely ei toimi kuten normaalisti.

Kokeillut (vierailija) 28.11.2012 16.25

Ei onnistu tällaisen dieetin noudattaminen moniallergiselta ihmiseltä. Olen allerginen juuri niille aineille, joita pitäisi käyttää. Kielletyt ainesosat puolestaan sopivat minulle hyvin. Joten lopputulos: pitäköön tunkkinsa :D

health (vierailija) 1.12.2012 23.19

ei tämä ole dieetti vaan elämäntapa,jos on tuon kaltaisia vaivoja niin suosittelen ehdottomasti ja probalance happo- emästasapainoon. Toimii
olen itse sen todennut ja moni muu.

womenintime (vierailija) 13.12.2012 09.44

kyllä tämä on osalle ihmisiä ja osalle sairauksia mahdollinen elämän tapa
mutta ihminen on monesti hyvin tapoihinsa orjuuntunut joten elämä voi heilahdella toiselle

itse kuulun edellä mainittuun

olin ollut tällä ruokavaliolla melko pitkään viime vuonna ja olo oli hyvä vaikeasta sairaudesta huolimatta

nyt, palaan takaisin ns.tielle

päätöstä seuraa pikku hiljaa asiaan uudelleen palaaminen

omaa kehoaan on hyvä totella jos näin voisi ajatella
lääkkeet ovat aina vieras esineitä elimistössä mutta joskus niidnekin kanssa on tultava juttuun en vastusta lääkkeitä oikein käytettyinä
kokeilkaa kuunnelkaa


voimia loppuvuoteen

Peter Wyzak (vierailija) 30.12.2012 19.14

Brabb (jättipieru)

Olleri (vierailija) 30.1.2013 07.58

Dieetin huonoja puolia -lista on harhaanjohtava.PH-asiantuntijat tietävät että veren happamuus pysyy tietyssä vaihteluvälissä - kuten verensokerillakin on ideaalivaihtelu, mutta jotkut arvot siinäkin parempia kuin toiset. Jos sokeriarvo laskee liian alas, seurauksena on kooma ja/tai kuolema, sama juttu veren kanssa. Liian hapan tai emäksinen veri johtaisi kuolemaan. Mutta tämä ei olekaan se pointti, vaan se millä hinnalla elimistö ylläpitää veren oikeaa pH:ta. Kun happoa tulee elämäntavoista johtuen liikaa, sen poistaminenkaan ei enää ole helppoa, koska siivousvälineet eivät ole kunnossa. Onneksi on rasvavarastot ja lihakset, joihin happoa voi säilöä, jottei henki meni.

Toiseksi, herra Young tietenkin kauppaa omia tuotteitaan, mutta eivät ne ole mikään pH-dieetin onnistumisen edellytys. Kaikkia emäksöiviä tuotteita kuten savea ja viherjauheita saa nykyään jo tavallisista kaupoista kuten Sokoksesta. Luomuliikkeillä on tietenkin paremmat varastot, mutta Youngin tuotteita en ole nähnyt Suomessa missään enkä niitä tarvitsekaan. Viherajuhesekoituksia voi tehdä vaikka itse, jos on tä mieltä että valmiinaostaminen on huijausta.

Mikko Vapaan nettisivulla on painavaa asiaa tästäkin ruokailutavasta, google tietää.

Tara13 (vierailija) 9.3.2013 19.15

Syon vihanneksia ja hedelmiä, ei lihaa. Vähän maitotuotteita. Syön paljon ruususuolaa: maukas ja terveellinen. Hammaslääkäri ihmetteli, miksi ei ole hammaskiveä, sanoi että elimistöni on hyvin emäksinen. Kyllä ruokavaliolla voi saada tulosta.

jukkA+++ (vierailija) 27.7.2013 11.01

En minäkään voi ymmärtää miten erittäin hapan sitruuna voisi muuttaa elimistöä emäksisemmäksi.

Altavista (vierailija) 29.5.2014 01.23

Kyse onkin siitä että happaman sitruunan ja greipin palamistuote on emäksinen, jolloin vaikutus on alkutilaan nähden päinvastainen elimistössä.

Skepsikäs (vierailija) 22.8.2013 15.28

Älkää, hyvät ihmiset, tuhlatko arvokasta aikaa ja rahaa tällaiseen huuhaatrendiin.
Ruokavaliolla ei voi todellisuudessa vaikuttaa kehon pH-tasoihin: kaikki ruoka ja juoma päätyy vatsahappojen pilkkomaksi, joten aluksi ravinto on aina hapanta ja suolistossa taas emäksistä.

Lisää aiheesta ja herra Youngista täällä: http://www.skepdic.com/alkalinediet.html

luonnollisesti (vierailija) 24.9.2013 11.07

Ei elimistön happo/emäs tasapainon saavuttamiseksi tarvitse kalliita jauheita eikä rajoittaa hirveästi ruokavaliotakaan. Vanha ja tehokas tapa on tehdä koivuntuhkaa ja koivuntuhkavesi kahden viikon kuureissa on luonnollisin ja tehokkain emästasapainon hoitoon. Ja halpa terveyden ylläpitäjä, minä pääsin eroon elimistön liika hiivasta, nivelkivusta ja väsymyksestä.

Wyzak (vierailija) 3.12.2013 14.20

Voi perseenreikä! Eiks mitään hyvää saa syödä eikä juoda?

neea11 (vierailija) 5.1.2014 22.53

sitruuna onkin ph-arvoltaan hapan, mutta palamistulos on emäksinen:)

Marjalappalainen (vierailija) 9.1.2014 20.22

Laheta tama linkki marja48lappalainen@gmail.com kiitos

sitruunasta (vierailija) 3.2.2014 15.13

Jostakin luin arteikkelin, että veteen ei pitäisi laittaa sitruunaa, mutta valitettavasti en muista miksi, ostsikko vain jäi mieleen.

Microbiology (vierailija) 10.2.2014 10.54

”Tohtori Robert O. Youngin mukaan sairaudet eivät tule kehon ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä.”
Siis hetkinen?? Miten ihmisen elimistö kykenee tuottamaan mikrobeja, joita ei ole ensin saatu ulkopuolelta.

Kassavirta (vierailija) 6.3.2014 04.36

Artikkelissa pidin erityisesti tuosta Dieetin miinukset -osiosta ja sen ensimmäisestä kohdasta: ”dieetin taustalla ei ole tieteellistä pohjaa”. Toimittaja on myös huomioinut elävän veren analyysin, joka sekään ei perustu yhtään mihinkään, mutta sillä voidaan helposti höynäyttää hyväuskoisia ottamalla vähän verta ja arpomalla siitä horoskooppeihin verrattavia ennustuksia. Härän tähtikuviossa syntyneet sairastuvat todennäköisesti haimasyöpään laskiaisena, mutta vain, mikäli sadan kilometrin säteellä on havaittu vesikauhuinen pussirotta ja jos söit viime viikolla Riisifrutin vappuhattu päässä. Ja kassan kautta, kiitos - oliko kuitille tarvetta?

Tiede ei tunnista tällaista ilmiötä kuin elimistön happamoituminen ja sen negatiiviset vaikutukset. Ei elimistöllä edes ole mitään yhtä ainutta optimaalista pH-arvoa, vaan esimerkiksi veri on noin 7, iho lähes emäksinen, mahahapot 2-3, jne. Enkä tarkoita tieteellä mitään mystistä lääkärien salaliittoa, vaan sitä parin tuhannen vuoden aikana syntynyttä ihmisjärkeen, empiirisiin havaintoihin ja tutkimustietoon perustuvaa tapaa tutkia asioita.

Mutta tietysti tohtori Young kertoo meille pyyteettömästi, että esimerkiksi viha ja pelon tunne happamoittaa elimistöä, ja tästä vaivasta voi päästä ostamalla hänen uuden kirjansa (á 50 euroa?) ja siitä valaistuneena voikin siirtyä hänen omistamansa yrityksen luontaistuotekauppaan ostamaan
Nutri+GreenExcellence2000TurboPlus -lisäravinteita ja fantastisen kalliita ja täysin turhia keittiövälineitä, koska miten muutenkaan nyt Dr. Young lyhentäisi palatsinsa asuntolainaan ja ostelisi vaimolleen kultakoruja.

Ihmisiä huijattiin jo Villissä Lännessä kaikenlaisilla ihmeparannusta lupaavilla käärmeöljyillä. Älkää viitsikö enää vuonna 2014 mennä samaan vipuun.

Terveellinen ruokavalio on tietysti tärkeää - kaupasta saa salaattia ja muita vihanneksia parilla eurolla. Turha sitä on jauhetusta lehtisalaatista ja led-valoja vilkuttelevista keittiöpömpeleistä maksaa amerikkalaisille puoskareille tuhansia euroja.

GreenAventurine (vierailija) 4.10.2014 21.41

Jos maapallo on nyt jo räjähtämispisteessä ihmisen saastuttamisen takia niin löytyykö oikeasti mistään ns.puhdasta ruokaa?Edes luonnosta?

Jos joku Matti Meikäläinen, jossain Keski-Suomessa viljelee perunaa ja laittaa sen perunan kasvamaan perunapeltoon,joka on jo valmiiksi saastunut ja imenyt kaikki lannoitemyrkyt siitä maasta niin sitten näitä vihanneksia ja juureksia sitten markkinoidaan meille luomuna!

Miten paljon nämä suoraan luonnosta poimitut marjat,sienet yms. herkut ovat imeneet luonnossa kasvaessaan myrkkyjä?Onko kukaan niitä koskaan mitannut?Miettikääpä sitä.

Näistä ruokavaliojutuista on tullut niin monimutkaisia,että eihän tässä tiedä kohta,että saako syödä mitään ilman,että siitä syyllistetään!

Jossain lukee,että älä juo kraanavettä lainkaan,koska kuulemma kraanavedessä on enemmän elimistölle haitallisia aineita,kuin kivennäisvesissä!Mitä hittoa?!Ota tästä nyt sitten selvää.Inhoan tätä hössötystä.

Luin tuota listaa,että mitkä ruoka-aineet tekevät elimistöstä happaman niin yksi kohta jäi mietityttämään nimittäin maitotuotteet.

Jos kerran tuon dietin mukaan maitotuotteet tekevät elimistöstä happaman ja niitä pitäisi välttää niin miten diettiä naudattava voi korvata ruokavaliossa d-vitamiinin?Meillä kun ei Suomessa tuo aurinko paista 24/7h niin pitääkö sitä muuttaa Intiaan dietin perässä? ;)

D-vitamiinia (vierailija) 14.10.2014 15.19

Eiköhän D-vitamiinin lähteenä parhaita ole luonnolliset lähteet kuten esim kala ja se kaipaamasi aurinko. Ja sen jälkeen sitä voi ottaa purkista, maitoonkin se on teollisesti lisätty. Miksi ostaa maitoa kun voi ostaa suoraan D-vitamiinivalmisteen. Olen ollut pian 10 vuotta ilman maitotuotteita ja hyvin on pärjätty, maitohan on monille kaikenkaikkiaan ongelmallinen tuote.

Kyl nuorikin tietää (vierailija) 8.1.2015 19.39

Juu siis muuten totta mut ite koululaisena käsitellää kemias paljon pH juttui ja tos juur todettiin monta hapanta ainetta emäksiseks. Esm ruokasooda on hapanta, sitruuna on hapanta. Eli siis saattaa osa olla ihan järkipuhettakin mutta en kyl menis kokonaan ton listan mukaan

pikkupte (vierailija) 10.1.2015 13.54

^Ruokasoodan ph on yli 7 ja siten emäksinen, ei hapan.

ttppii (vierailija) 1.2.2015 15.21

Voi vi**u mitä paskaa. Kaiken sorttista 100% hölynpölyä täläiselläkin kohtalaisen suurella sivustolla viitsitään julkaista. Bakteereja syntyy itsestään elimistössä?Ruususuola joten terveellisempää kuin muu suola. Ja mainostusta hihhulihuuhaa kirjaan? Ette edes häpeä?

ttppii (vierailija) 1.2.2015 15.23
a1 (vierailija) 1.2.2015 15.48

Täyttä huuhaata. Ette kai oikeasti usko tähän schaibaan?

Leisku (vierailija) 10.2.2015 16.38

Kävin kehonmittauksessa, missä elimistöni todettin happamaksi. Sain ohjeita korjatakseni happotasapainoa. Nyt kysyisin, että tietääkö kukaan, miten punaviini vaikuttaa elimistön PH-arvoon? Olen punaviinin ystävä, pitääkö sekin lopettee nyt?

Tollohko (vierailija) 25.2.2015 17.57

Kokeilin ja seurauksena virtsaputken lievä tulehdus.
Virtsatiet pitää happamasta.

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

SEURAA MEITÄ!

FacebookInstagramPinterestTwitterRSS

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kerran viikossa sähköpostiisi uusimmat artikkelimme, testimme ja kilpailumme.
 


 

YHTEISTYÖSSÄ

 • Voita AEG-pesukone!

 • Katso kuvat muotoilevista alusvaatteista!

 • Osallistu kisoihin!

KESKUSTELUISSA