Anna & Ellit

Auringonhattu lievittää influenssan ja nuhakuumeen oireita

Auringonhattu on kauniisti kukkiva puutarhakasvi, joka lievittää tehokkaasti influenssan ja nuhakuumeen oireita.

Auringonhattu

Auringonhattu eli punahattu (Echinacea purpurea) on asterikasvien heimoon kuuluva ruohokasvi, joka on lähtöisin Pohjois-Amerikasta. Auringonhatun alaspäin kaartuvat, purppuraiset terälehdet, kookas oranssi mykiö ja jopa parimetriseksi kasvava varsi tekevät siitä näyttävän ja suositun monivuotisen puutarhakasvin.

Rohdoskäytössä auringonhatulla on pitkät perinteet Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa. He käyttivät auringonhattua esimerkiksi päänsärkyyn, kurkkukipuun, käärmeenpuremiin ja muihin myrkytyksiin sekä ihovaivoihin ja palovammoihin. Eurooppalaiset siirtolaiset oppivat auringonhatun käyttötapoja intiaaneilta jo 1700-luvulla, joskin sitä käytettiin aluksi eläinten hoitoon. 1900-luvun vaihteessa auringonhatun käyttö oli laajentunut eurooppalaisten keskuudessa myös ihmisten vaivojen hoitamiseen, ja se oli ainesosana monissa yleisesti vahvistavissa ja puhdistavissa lääkkeissä.

Echinacea purpurean ohella auringonhattu-nimellä käytetään rohdoksena Echinacea angustifolia -kasvia, jonka ominaisuudet ovat hyvin samanlaiset kuin punahatulla.

Mihin auttaa?

Nykypäivänä auringonhatun yleisin käyttötarkoitus on tulehdussairauksien hoito, erityisesti influenssa, nuhakuume, yskä ja muut hengitystietulehdukset sekä virtsatietulehdus. Tyypillisesti auringonhattu-uutetta ei nautita jatkuvasti tai pitkiä jaksoja, vaan tarpeen mukaan lyhyitä kuureja suurehkolla annostuksella. Auringonhatun teho nuhakuumeen ja influenssan hoidossa vaikuttaa nykyisten tutkimustulosten valossa olevan enemmän oireita lievittävä ja taudin kestoa lyhentävä kuin ennaltaehkäisevä.

Ulkoisesti auringonhattua käytetään esimerkiksi pienten haavojen, palovammojen, hiivatulehdusten, rohtumien ja hyönteisten pistojen hoitoon.

Rohdoskäytössä kasvista hyödynnetään kukat ja varret, vähäisemmässä määrin myös juuria. Auringonhattua on tutkittu runsaasti, ja siitä on löydetty monia vaikuttavia aineita, kuten fenyylipropaaneja, polysakkarideja sekä useita flavonoideja. Kasvista saadaan myös haihtuvaa öljyä. Auringonhattu sisältyy Lääkelaitoksen lääkeluetteloon.

Auringonhatun teho perustuu ensisijaisesti sen kykyyn tehostaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää. Auringonhattu muun muassa lisää valkosolujen määrää ja tehostaa niiden toimintaa, parantaa pernan toimintakykyä ja kohottaa lievästi elimistön lämpötilaa. Sillä on myös antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Joidenkin arvioiden mukaan auringonhatusta voi olla hyötyä myös syövän tukihoitona.

Kenelle ei sovi?

Eräissä tutkimuksissa on havaittu, että auringonhatulla saattaa olla haitallinen vaikutus autoimmuunisairauksissa. Sen vuoksi sitä ei suositella esimerkiksi HIV-potilaille. Sisäisesti nautittavia auringonhattuvalmisteita ei suositella myöskään diabetespotilaille, henkilöille jotka ovat allergisia asterikasveille, sekä raskauden ja imetyksen aikana

Asiantuntijana Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

11.6.2008 klo 10:15

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Kotilääkäri

Elinvoimaa joka päivään!

NYT 4kk vain 25 €

Tilaa lehti


 

 

Toimitus

Puh. (09) 15661
Fax. (09) 1566 6762
Postiosoite: Kotilääkäri, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia
Sähköposti: kotilaakari@otavamedia.fi

 

Tee osoitteenmuutos »

Anna palautetta »

SEURAA MEITÄ!

FacebookInstagramPinterestTwitterRSS

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kerran viikossa sähköpostiisi uusimmat artikkelimme, testimme ja kilpailumme.
 


 

YHTEISTYÖSSÄ

  • Voita syystakki!

  • knorr

  • hillot

KESKUSTELUISSA