Anna & Ellit

Bambu hoitaa ihoa

Ravitseva ruohokasvi vahvistaa ihoa ja hiuksia.

Bambu

Bambut (Bambuseae) ovat ruohokasveja, joita ei kuitenkaan aivan ensinäkemältä ruohoiksi tunnistaisi. Luonnonvaraiset bambut viihtyvät monenlaisilla alueilla ja kaikilla asutuilla mantereilla Eurooppa poislukien. Puumaiset bambut ovat nopeakasvuisia ja erittäin monikäyttöisiä. Niillä on myös pyhä paikkansa monessa aasialaisessa kulttuurissa, esimerkiksi Kiinassa bambu symboloi pitkää ikää.

Bambun nuoret versot kuuluvat aasialaisen keittiön perusraaka-aineisiin, ja ne ovat myös pandakarhujen pääasiallista ravintoa. Bambun varsi on vahva mutta joustava, ja bambua käytetään jopa talonrakennuksessa. Bambukuiduille kehitellään jatkuvasti uusia käyttötapoja eri teollisuudenalojen tarpeisiin. Esimerkiksi bambukuitusukkia löytyy jo meikäläistenkin perusmarkettien hyllyiltä.

Perinteinen ayurvedinen lääketiede on käyttänyt bambun sisäpuolen saumoista kerättävää ainetta muun muassa kuumetta alentavana sekä tulehdusta, kouristuksia ja lihasheikkoutta lievittävänä rohtona. Bambunversot ovat hyvin ravintorikkaita ja sisältävät runsaasti proteiinia, kaliumia ja piitä. Niissä on myös prebioottisia oligosakkarideja, jotka ruokkivat suoliston hyvää bakteerikantaa ja tasoittavat veren sokeriarvoja. Eläinkokeissa bambu-uutteella on havaittu myös vatsan limakalvoja suojaavaa vaikutusta.

Rikkaana piin lähteenä bambu on erityisen suotuisaa ravintoa iholle, sidekudoksille sekä kynsille ja hiuksille, joiden hyvinvointia edistämään monet bambua sisältävät ravintolisät onkin suunnattu. Kuituisaa bambua käytetään paljon myös luonnonkosmetiikassa, muun muassa erilaisten ihovoiteiden sekä hiustuotteiden ainesosana.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto

Teksti: Anu Holopainen

7.3.2011 klo 13:11

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Kotilääkäri

Elinvoimaa joka päivään!

NYT 4kk vain 25 €

Tilaa lehti


 

 

Toimitus

Puh. (09) 15661
Fax. (09) 1566 6762
Postiosoite: Kotilääkäri, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia
Sähköposti: kotilaakari@otavamedia.fi

 

Tee osoitteenmuutos »

Anna palautetta »

SEURAA MEITÄ!

FacebookInstagramPinterestTwitterRSS

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kerran viikossa sähköpostiisi uusimmat artikkelimme, testimme ja kilpailumme.
 


 

YHTEISTYÖSSÄ

  • Voita syystakki!

  • knorr

  • hillot

KESKUSTELUISSA