Anna & Ellit

Lihaskrampit voivat aiheuttaa pääkipua

Olen 21-vuotias nainen. Minulla on kahdenlaista pääkipua. Toinen kipu esiintyy harvoin, se tuntuu pistoksena/tuikkauksena toisen silmän kohdalla, aivan kulmakarvojen yläpuolella otsan alueella. Mistä se tulee?

Lihaskrampit voivat aiheuttaa pääkipua

Toista, riipaisevaa kipua on ollut nyt melkein joka päivä. Kipu tuntuu pään sivussa, oikealla puolella, ohimon ja korvan välisellä alueella aina, kun kumarrun ja kun nousen ylös. Nämä eivät siis ole särkyjä, vaan kipuja. Onko syytä huoleen? Joskus on ollut myös jyskyttävää, liikkeessä pahentuvaa päänsärkyä, tulkitsen sen migreeniksi.

21-vuotias

Lääkärin vastaus

On hyvä erottaa kipu ja särky näin selkeästi toisistaan. Otsaan harvoin ilmaantuva tuikkaus tai paikallinen kipu on suurella todennäköisyydellä lihasperäinen kipu. Sen syy on tavallisesti otsan ohuiden ilmeitä (ja ryppyjä) tekevien lihasten jännitystila tai kramppi. Se voi liittyä kiireiseen elämään, lukemiseen tai tarkkaan tehtävään vähäisessä valossa.

Pään sivussa tuntuva kipu, ohimon ja korvan välissä ja liikkeeseen liittyen vaikuttaa myös lihasperäiseltä. Lähinnä kyseessä on purentalihas, joka esimerkiksi hampaiden narskuttajalla voi olla arka. Toinen vaihtoehto on leukanivelen toimintahäiriö. Purressa korvan edessä painamalla voi tuntua arkuutta. Syytä huoleen ei ole, mutta ehdotan kuitenkin vaivan ollessa vielä vähäinen, että otat yhteyttä lääkäriin. Hoitomahdollisuudet ovat hyvät.

Jos migreeniksi tulkitsemaasi särkyä on häiritsevän usein, se on syytä hoitaa joko kipulääkkeellä (paratasetamoli) tai tavanomaisella tulehduskipulääkkeellä (ibuprofeenilla). Onnistunut kohtauksen hoito vähentää seuraavan kohtauksen vaaraa.

Antti Muuronen, Neurologi

23.4.2010 klo 9:38

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Kotilääkäri

Elinvoimaa joka päivään!

NYT 4kk vain 25 €

Tilaa lehti


 

 

Toimitus

Puh. (09) 15661
Fax. (09) 1566 6762
Postiosoite: Kotilääkäri, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia
Sähköposti: kotilaakari@otavamedia.fi

 

Tee osoitteenmuutos »

Anna palautetta »

SEURAA MEITÄ!

FacebookInstagramPinterestTwitterRSS

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kerran viikossa sähköpostiisi uusimmat artikkelimme, testimme ja kilpailumme.
 


 

YHTEISTYÖSSÄ

  • Voita syystakki!

  • knorr

  • hillot

KESKUSTELUISSA