Anna & Ellit

Salvia raikastaa suun ja kainalot

Etelä-Euroopasta kotoisin oleva salvia eli rohtosalvia (Salvia officinalis) on tunnettu rohdoskasvina jo vuosituhansien ajan, ja sen nimikin tulee latinan sanasta "salvare", parantaa.

Salvia

Salvia on tuoksuva, harmahtavalehtinen ja violettina kukkiva puolipensas. Mausteena salvia sopii erityisesti liharuokiin, mutta sitä kannattaa laittaa lautaselle vain maltillisesti. Salviaa käytetään myös terapeuttisissa yrttiteesekoituksissa. Kuivattaminen voimistaa salvian makua.

Salvian teho perustuu suurelta osin salvianlehtien sisältämään haihtuvaan öljyyn, jonka pääainesosa on tujoni. Lisäksi salviassa on muun muassa rosmariinihappoa, flavonoideja ja parkkiaineita. Tujoni rauhoittaa vatsavaivoja, tuhoaa suolistoloisia ja tyynnyttää mieltä, mutta se on myös voimakas hermomyrkky joka liika-annoksena voi aiheuttaa kouristuksia ja oksentelua. Sen vuoksi salviavalmisteita tulee käyttää vain ohjeiden mukaan ja lyhyitä jaksoja, eikä salviaa tule käyttää öljymuodossa sisäisesti lainkaan.

Raskaana oleville ja lapsille salviavalmisteita ei suositella.

Salvia nitistää monenlaisia haitallisia mikrobeja, joten sitä on käytetty haavojen, iho- ja suutulehdusten sekä muiden infektiosairauksien hoitoon. Höyryhengitettynä salvia rauhoittaa hengitysteiden yskänkouristusta ja irrottaa limaa.

Salviassa on myös kasviestrogeenia, sen avulla on hillitty vaihdevuosioireilua, kuukautiskipuja sekä rintamaidon eritystä. Salvia alentaa verensokeria, ja entisaikoina sillä hoidettiin diabetesta. Deodorantiksikin salvia sopii, sillä se tuhoaa tehokkaasti hien hajua aiheuttavia bakteereja ja vähentää hikoilua myös sisäisesti nautittuna.

Asiantuntijana: dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto

Teksti: Anu Holopainen

18.5.2011 klo 15:13

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Kotilääkäri

Elinvoimaa joka päivään!

NYT 4kk vain 25 €

Tilaa lehti


 

 

Toimitus

Puh. (09) 15661
Fax. (09) 1566 6762
Postiosoite: Kotilääkäri, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia
Sähköposti: kotilaakari@otavamedia.fi

 

Tee osoitteenmuutos »

Anna palautetta »

SEURAA MEITÄ!

FacebookInstagramPinterestTwitterRSS

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kerran viikossa sähköpostiisi uusimmat artikkelimme, testimme ja kilpailumme.
 


 

YHTEISTYÖSSÄ

  • Voita syystakki!

  • knorr

  • hillot

KESKUSTELUISSA