Ellit

Ellit onnittelee nimipäiväsankareita:

Sinikka, Sini

 

White Rabbit

Kutinaa ja raapimista

Vaikka kesä onkin jo kääntymässä kovaa vauhtia syksyyn, aloitan blogini palaamalla loppukesän tunnelmiin. Kesälomani sijoittui tänä vuonna elokuun puolivälistä syyskuun alkuun ja se oli hyvin erilainen kesäloma verrattuna mihinkään muuhun aiempaan vuoteen. Isoja, ihania asioita tapahtui: Menin naimisiin, häämatkustin kahdeksi viikoksi paratiisisaarelle Karibialle ja muutin ensimmäiseen ihka omaan asuntooni (eikun öh... korjaan, siis asuntoomme).

Mutta mutta. Kun tapahtuu paljon kaikkea (vaikkakin sellaista positiivista, josta nauttii täysin rinnoin) ja on paljon tekemistä, saattaa unohtaa syödä hyvin, ei ehdi liikkua samalla tavalla (ja yhtä usein) kuin normaalisti, eikä välttämättä myöskään muista juoda tarpeeksi vettä. Ja sen saa sitten jossain vaiheessa tuntea nahoissaan.

Minulla on ollut aina kuiva iho ja vuonna 2004 se muuttui atooppiseksi. Ihottumani ei tosin koskaan ollut hirmu paha, mutta pahimmillaan kuitenkin sellainen, että raavin yöllä mm. käsivarteni rikki. Hain ja sain siihen kuitenkin heti hoitoa (kun ensin tajusin mikä se on, en ollut aikaisemmin nimittäin edes kuullut sellaisesta asiasta kuin atooppinen ihottuma, saati että olisin osannut diagnosoida, että "Hei, tää mun kaulataipeessa oleva punainen skraidu on atooppista ekseemaa") ja olen vuosien myötä saanut tehtyä ihoni kanssa sellaisen diilin, ettei se ole enää vihoitellut moneen vuoteen. Voisi jopa sanoa, että olemme nykyään parhaat kaverit.

Diiliin kuuluu:

  • Riittävä laadukkaiden rasvahappojen saanti ravinnosta (aluksi myös luontaistuotelisänä).
  • Reipas vedenjuonti (yleensä juon noin 1,5-2 L vettä päivässä, joskus hieman enemmän. Kuitenkin maksimissaan 3 L, sillä liika on toki liikaa tässäkin kohtaa.)
  • Ihon rasvaus ulkoisesti aluksi aamuin illoin; nykyisin riittää, että rasvaan itseni iltaisin suihkun jälkeen ja joskus voin jopa unohtaa rasvauksen kokonaan.

Yllä olevat kolme kohtaa ovat mielestäni ne tärkeimmät, mutta olen varma, että liikunnalla, hyvillä ja tarpeeksi pitkillä yöunilla sekä terveellisellä ja pääosin puhtaalla kasvispainotteisella ruokavaliolla on myös iso osuus asiaan. Ja asiaa tarkemmin ajatellen ehkä myös positiivisella elämänasenteellani, koska kaikkihan liittyy aina kaikkeen :) Se, miten kokonaisvaltainen otus (vai pitäisikö käyttää sanaa mekanismi) ihminen onkaan, on ihan mielettömän kiehtovaa!

Mutta niin, takaisin varsinaiseen asiaan. Eli, kun häiden, matkan ja muuton takia söin ja join vettä huonommin ja epäsäännöllisemmin kuin normaalioloissa, iho protestoi heti. Voin kertoa, että kutinan palaaminen monen vuoden tauon jälkeen ärsytti ja paljon! Ja olokin oli toki heti huomattavasti epämiellyttävämpi. Jo ennen häämatkaa huomasin, että silmäluomeni olivat todella kuivat ja päänahkaakin alkoi kutittaa lennoilla. Lisäksi unohdin vielä ottaa saarelle mukaan ensiapua päänahalle eli mentholhiusvettä, josta olen aikaisemmin saanut apua päänahan kuivuuteen ja kutinaan. Onneksi olin pakannut matkalaukkuun kuitenkin ennen matkaa saamani SANTEn shampoon ja hoitoaineen, jotka on tarkoitettu kuivalle ja ongelmaiselle päänahalle. Ne osoittautuivat aivan mahtaviksi! Kutina helpotti heti, eivätkä hiukset jääneet yhtään likaisiksi tai mähmäisiksi, niin kuin joidenkin luomushampoiden jäljiltä.


Päänahan erityisonglemia ja rasvoittuvia hiuksia tasapainottava shampoo ja hoitoaine; SANTE Shampoo Lava Power & SANTE Brillant Care hoitoaine. Shampoo puhdistaa hellävaraisesti tukkeutunutta päänahkaa, poistaa hilsettä ja rauhoittaa kutinaa. Hoitoaine selvittää hyvin takut ja tekee hiuksista pehmeät.

Aurinkoon pääsykin toki auttoi ja ihottuma pysyi kurissa, mutta kun palasin takaisin kotiin ja muuttohässäkkä alkoi, se palasi taas. Päänahkaa kutitti ja silmäluomia kiristi. Levitin niihin vuoroin sekä jojoba-, manteli- että kookosöljyä, mutta kun yhtenä yönä heräsin siihen, että raavin silmäluomiani kaksin käsin, ei auttanut kuin marssia lääkäriin ja pyytää hoitovoidetta. Tunnistan jo kyllä sen pisteen, kun mikään muu kuin kortisonivoide ei enää auta. Silloin on pakko vain kiltisti hakea sitä ja vasta, kun olen taas saanut ihottumasta niskaotteen, voin siirtyä luonnollisempiin hoitomenetelmiin.

Niin tälläkin kertaa. Otin myös ryhtiliikkeen syömisen ja veden juomisen suhteen: aloin kantaa tavaroiden järjestelyn lomassa vesipulloa koko ajan mukanani (täällä töissä työpöydälläni on aina vesilasi ja siten muistan juoda pitkin päivää), nappailin ensi hätään omegapillereitä, jotta saan pahimman rasvahappopuutteen täytettyä, lörötin aamupirtelööni reilun satsin hamppuöljyä ja lusikoin vielä päälle kukkurallisen kookosöljyä.

Ja kas kummaa, kuin taikasauvan kiepautuksesta parin päivän päästä olo oli taas kuin eri ihmisellä! Silmäluomet paranivat ja niiden ympäryksien kuivuudesta aiheutuneet rypyt madaltuivat, eikä päänahkaakaan enää kutittanut. Siihen sivelin tosin myös mentholhiusvettä, laventelihiusvettä (FlOW kosmetiikalta löytyy hyvä laventelivesi tähän) ja jatkoin SANTEn shampoolla pesua. 

Jos tässä atooppisuuteen taipuvaisessa ihossa (huom. en puhu atooppisesta ihosta, koska mielelläni ajattelen, että olen jo "parantunut" ihottumasta) jotain hyvää on, niin se on se, että ihoni kertoo kyllä heti, milloin laiminlyön itseäni. Se on vähän kuin lapsi, joka alkaa huutaa naama punaisena, kun sillä on nälkä tai kakka housussa. Toisaalta aika kätevää: Miten muuten voisin tietää, että olen laiminlyönyt sitä (ja omaa hyvinvointiani)?


Suolaveden ja tuulen tuivertama loman luomulookini :)     

Mukavaa viikkoa,

Pinja

Kuten ehkä jo osasittekin arvata, kuvat ovat häämatkaltamme Curaçaolta. Ehkä niistä saisi imettyä hieman aurinkoa tähän Suomen syksyyn...?

17.9.2012 klo 13:00

Jätä kommentti

Kirjoita kommentti! (6 kommenttia)

hayabusa1 (vierailija) 17.9.2012 15.13

Hei Pinja,iho tarinasi kuulosti tutulta mutta itselläni hyvien rasvahappovalmisteiden syönti vain lisäsi/ylläpiti iho-ongelmaa ja ulkoinen rasvaus vain pidensi ja pahensi asiaa,head&shoulders hilse shamppoolla pesin koko kropan jonka jälkeen vain hiukset,kasvot ja korvat kokonaan ja se paras ulkoinen hoito,sisäisesti extra annos b-vitamiineja toimii parhaiten..runsas mehujen juonti jostain syystä lisää kutinaa yms..olen lukenut että 15%:lla fruktoosin imeytyminen häiriintynyt jos enemmän kerralla nauttii…auringon oton mentyä käyn solariumissa 1-2x/vko/2 niin se auttaa…myös extra annos c-vitam lisää kutinaa ja hikoilua itselläni joten joku 60mg kerralla pari x vkossa max itselläni ok pillerinä otettuna..huono nukkuminen myös itselläni lisää iho oireilu taipumusta jo sellainen yö tulee…naisilla tupakoiminen voi kans lisätä iho ongelmaa koska nikotiini muuttaa estrogeenia tehottomaan muotoon ja eikö estrogeeni naisella ylläpidä ihon yms hyvin vointia…vointeja ja tsemppiä sinne = )

White Rabbit Pinja 17.9.2012 16.45

Heippa hayabusa1 ja kiitos kommentistasi! Niin se taitaa mennä, että nämä ihojutut ovat hyvin yksilöllisiä. Se, mikä toimii yhdellä, voikin aiheuttaa ongelmia toisella. Vain kokeilemalla löytää omat ”auttajansa” ja toimivat tuotteet, mutta toki vinkkejä otetaan aina vastaan! Energistä syksyä ja tsemppiä sinnekin :)

Mä olen aina sanonut kaikille, että ihoni on atopiaan taipuvainen kunnes ihotautilääkäri murskasi minut sanomalla, että sellaista ei olekaan kuin atopiaan taipuvainen vaan jos on atooppisesta ihottumasta joskus kärsinyt, on atoopikko. Eli se siitä harhaluulosta sanoo atoopikko. :D

White Rabbit Pinja 17.9.2012 21.19

Varmasti tuo, mitä ihotautilääkäri sulle Irina - White & Fresh on sanonut, on totta (vaikka ihan aina en kyllä luottaisi sokeasti yhden lääkärin sanomisiin, moni perinteisen lääketieteen harjoittaja kun katsoo ihmistä valitettavan yksikantaisesti ja pyrkii parantamaan vain oireen, kun pitäisi etsiä sen syytä), mutta oli totuus mikä hyvänsä, voihan sitä silti ajatella ihostaan ja itsestään mitä haluaa :) Ja koska se ehkä jopa osittain pitää ihottumani poissa ja ainakin tekee oloni sekä mieleni paremmaksi, aion vastakin ajatella olevani vain (huonoilla elämäntavoilla) atopiaan taipuvainen :D Kiitos kuitenkin näkemyksestäsi atoopikko!

itsekin atoopikko (vierailija) 18.9.2012 11.32

olen itsekin atoopikko ja voin suositella AHAVA-sarjana saatavaa nimenomaan atooppiselle iholle suunniteltua DERMUD-tuoteperhettä. tosi toimiva tuoteperhe, joka todella auttaa, pointtina on tuotteen säännöllinen käyttö, on toiminut hävittäen ihottumat kokonaan käsistä ja muualta vartalosta. perustuu aitoon kuolleen meren mutaan, Ahava on maailmassa ainut yhtymä, jolla on oikeus lääkinnällisesti tutkia ja kerätä kuolleenmeren mutaa, jossa on valtavasti parantavia ainesosia rikkoutuneen ja sairaan ihon hoitoon.SUOSITTELEN! esim.Helsingissä tuotetta myy Sokokset.

White Rabbit Pinja 18.9.2012 20.59

Kiitos vinkistä itsekin atoopikko! Olen itse asiassa kokeillutkin myös Ahavan Dermud-voiteita, mutten tosin käyttänyt sarjaa sen pidempään kuin niiden parin saamani testipurkin verran. Käsirasvaakin mulla on joskus ollut tuosta Ahavan atooppisen ihon tuoteperheestä, samoin meikinpoistoainetta. Ihan hyviä Ahavan tuotteet kyllä oli, mutten sitten niin paljon tykästynyt tai kokenut niitä omakseni, että olisin ostanut lisää.

Kaikki vinkit ovat kuitenkin kullanarvoisia, joku toinen voi nimittäin saada Ahavasta apua, jos ei vielä ole kokeillut :) Taidan itsekin vielä joskus testata sarjaa uudestaan! Olen nimittäin huomannut, että mitä ulkoiseen rasvaukseen tulee, ei ole lainkaan pahitteeksi vaihtaa välillä merkkiä ja rasvan laatua, ehkä jopa päinvastoin. Nykyään ihoni myös kestää sen, aluksi en voinut käyttää kuin apteekin hajuttomia perusrasvoja.

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

White Rabbit

Klikkaa tästä blogin etusivulle!

 


Pinja Landén

 

Pinja Landén

 

Vintagea rakastava kirppishaukka ja luomuiluun & superfoodeihin hurahtanut toimittaja Pinja Landén kirjoittaa hyvinvoinnista, kauneudesta, lifestyle-jutuista ja vähän niiden sivustakin. Seuraa valkoista kania – ja seikkailu voi alkaa!

 

Ota yhteyttä: pinja.landen(a)gmail.com

  

Tilaa RSS-syöte!Tilaa RSS-syöte

 

 

Lisää suosikiksiBlogilista

Blogiarkisto