Ellit

Ellit onnittelee nimipäiväsankareita:

Helena, Elena

Kypros – Rallimatka Afroditen maisemiin

Rallimatka KyprokselleKunnon rallifani ei kauaa mieti, kun tarjolla on autojen pärinää ja aurinkoa samassa paketissa. Kauden kolmas MM-ralli ajettiin Kyproksen idyllisellä saarella. Mukana seurasi jälleen tukku suomalaisia aktiivikatsojia.

Rallin MM-sarja kiertää tällä kaudella hyvin paljon Euroopan valtioissa, joten kilpailujen kiertäminen on varsin helppoa. Seuraavassa hieman tarkemmin siitä, millä tavalla matkan järjestäminen lähtee liikkeelle sekä tunnelmia ja kuvia tämän vuoden Kyproksen MM-rallista.

Limassolista liikkeelle

Maaliskuun puoliväli ei ole vielä vuoden lämpöisintä aikaa Kyproksella. Ilmasto on kuitenkin hyvin välimerellinen. Lämpötila on tavallisesti +20C tai enemmän, eli shortsit ja t-paita riittävät varusteiksi päivän vaatekerraksi. Aamut ja illat Kyproksella ovat hyvin tuulisia, ja auringon laskettua ilma viilenee nopeasti. Sen vuoksi on hyvä varata myös kevyt ulkotakki matkaan mukaan.

Kilpailun keskuspaikkana toimii Limassolin lomakaupunki. Joka vuosi Kyproksella vierailee 2,4 miljoonaa turistia, joten monissa paikoissa selviät jopa suomeksi kommunikoiden. Paikalliset ovat hyvin ystävällistä porukkaa. Apua tarvitsevalle sitä myös löytyy aina.

Ralli kulkee Troodos-vuoristossa, minne on hyvät kulkuyhteydet Larnaka-Pafos -moottoritieltä. Mutkaiset asvalttitiet vievät halki vanhojen kylien ja jylhien maisemien. Ilma on raikas ja lämmin. Kuten kaikissa rallimaissa, yleisöä on paljon liikkeellä. Kannattaa siis varata aikaa riittävästi erikoiskokeelle siirtymiseen.

Autot parkkeerataan yleensä tien laidalle, sillä varsinaisia parkkialueita ei ole. Paikalliset tulevat tavallisesti viime hetkessä paikalle ja kävelevät useammankin kilometrin autoja katsomaan. Poliisi ohjaa liikennettä sen, mitä pystyy, mutta ruuhkia muodostuu väkisinkin. Liikennesääntöjä kannattaa noudattaa, sillä lainvalvojat partioivat ahkerasti etenkin kisan aikana.

Rallin reittikartan lisäksi järjestäjä on painattanut sanalliset ohjeensa kisaa seuraaville katsojille. Näiden dokumenttien avulla hieman kehnommallakin suunnistustaidolla pärjää. Pääsylippuja ei voi vielä kotimaasta varata, vaan liput voidaan ostaa paikan päällä, merkityiltä CAA:n (Cyprus Automobile Assosiation) pisteistä sekä tietysti huoltoparkista ja Shakedown-erikoiskokeelta.

Mikko Hirvonen

Historiaa pursuava saari

Aikaa matkalle kannattaa varata viikon verran, sillä saari tarjoaa niin paljon muutakin kuin ralliautoja ja aurinkoa. Historiasta kiinnostunut löytää itsensä nopeasti esimerkiksi rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattaren Afroditen pyhätöstä, joka sijaitsee Kouklia-nimisessä kylässä lähellä Pafosta. Joidenkin historian tietojen mukaan Afrodite myös syntyi Kyproksella. Museossa on nähtävissä laaja läpileikkaus aina kivi- ja pronssikausista viime vuosisatoihin asti.

Ajoitpa melkein minne tahansa, aina tulee vastaan kaunis kylä, kirkko tai muu vastaava, historiallisesti merkittävä kohde. Kyprokselta löydät myös UNESCO:n maailmanperintölistalla olevan Tombs of the Kingsin eli kuninkaiden hautapaikan, joka sijaitsee Länsi-Pafoksella.

Afroditen pyhättö

Mitä rallimatka maksaa?

Estella Hotel and Apartments on pieni ja siisti, huoneistotyyppinen hotelli Välimeren välittömässä läheisyydessä. Kolme yötä kilpailun aikana kustansivat vaivaiset 81 euroa. Hotelli on erittäin suomalainen, sillä osa henkilökunnasta on suomalaisia. Matkaa kilpailukeskuksena toimineeseen Miramare-hotelliin tuli vaivaiset 300 metriä ja Germasogeian huoltoparkkiinkin vain 1,5 kilometriä. Jalkaisin matkat taittuivat Kyproksen auringon alla muutamassa minuutissa.

Lennot Larnakaan löytyivät vertaa.fi -sivuston kautta 363 euron sopuhintaan. Paluumatkalla tehtiin välilasku Prahaan, missä vierähtikin yhdeksän tuntia. Kiireisille matkustajille suorat lennot sopivasti varmasti parhaiten, mutta ne kustantavat aina hieman enemmän. Matkanjärjestäjänä toimi e-ticket.fi. Suomesta saa myös usealta paikkakunnalta lomalentoja Pafokselle, joka on toinen Kyproksen päälentokentistä. Molemmista matkaa Limassoliin on 70 kilometrin verran.

Autoilu saarella on edullista ja A1-moottoritie tekee matkan etenemisestä vaivatonta. Tavallinen 95E -polttoaine maksaa 80 senttiä litralta ja auton saa edullisesti melkein mistä tahansa vuokraamosta. Esimerkkihintana Auto Europelta (Europcar) neljäksi vuorokaudeksi vuokrattu Ford Fiesta, joka maksoi 61 euroa. Lisäksi maksettiin puoli tankillista polttoainetta etukäteen, sillä auto palautetaan puolinaisella tankilla. Erikoinen käytäntö, mutta toimii.

Lisää tietoa

Vertaa.fi - Edulliset hinnat lennoille, autonvuokraukseen sekä majoitukseen. Tarjolla useita eri lentoyhtiöitä ja matkanjärjestäjiä.
Kyproksen matkailusivusto - Tietoa ikivihreän saaren houkutuksista. Täältä löydät mm. tarkat kartat koko saarelle.
Kyproksen rallin verkkosivut - Rallin reittikartat, majoitusvaihtoehtoja, lähtöluettelo sekä kaiken muunkin tieto, jota tarvitset rallin seuraamiseksi.
Rallin MM-sarjan virallinen kotisivu - Tietoa jokaisesta osakilpailusta ja linkit rallien omille kotisivuille.

Seuraa ralleja Plazan Urheilussa!

Teksti ja kuvat: Miika Wuorela